top of page
Keresés
  • Szerző képeStilianos Babauszoda

Száraz fulladás? Másodlagos fulladás? A tévhitek eloszlatása

Frissítve: 2023. dec. 1.

Sok internetes oldalon újra és újra felbukkannak, és a köztudatban egyre jobban terjednek a „száraz fulladás”, „másodlagos fulladás” fogalmak. Ezek a cikkek sok szülőt megijesztenek és elbizonytalanítanak, hiszen azt írják, hogy olyan vízben történő esetek után órákkal, napokkal is bekövetkezhet fulladás, amikor a légutakba és a tüdőbe víz kerül, de az akkor és ott nem okoz komoly problémát.

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR igazgatója, Győrfi Pál már egy 2016-os riportban elmondta, hogy a sok cikkben és hivatkozásban olvasható „száraz” és „nedves fulladás” a leírt formákban nem létezik.

A szóvivő hangsúlyozta, AMIATT SENKINEK NEM KELL AGGÓDNIA, HOGY PÁR MÁSODPERCES ALÁMERÜLÉSSEL EGYÜTTJÁRÓ ESETLEGES VÍZNYELÉSNEK SÚLYOS KOCKÁZATAI LENNÉNEK.

Győrfi Pál szerint a cikkekben minden bizonnyal alámerülés során esetleg kialakuló gégegörcsöt nevezik száraz fulladásnak, ez azonban valójában víz alatt, azonnal és nem később történik meg.

Ezen túl a hosszú levegő nélküli állapot és a légutakba nagy mennyiségben bekerülő folyadék következményeként léphetnek fel később komplikációk. Emiatt ezeket a gyerekeket és felnőtteket még jó általános állapotban is kórházban kell megfigyelni. (ridikül.hu, 2016. július 13.)

Fontos tehát tudni, hogy az orvosi szaknyelvben vízbe fulladásként nevezett baleset egy hosszú oxigénhiányos állapottal járó alámerülés.


Ez nagyon ritka és A HANGSÚLY AZ IDŐTARTAMON, VALAMINT A LÉGZÉSI RENDELLENESSÉGEN VAN. NEM KELL ATTÓL TARTANI, HOGY EGY OLYAN ESETET, AMI SÚLYOS PROBLÉMÁT OKOZHAT NEM VESZÜNK ÉSZRE.


NÉHÁNY MÁSODPERC, MELYET TANULT, TUDATOS LEVEGŐVÉTEL ELŐZ MEG, NEM OKOZHAT PROBLÉMÁT. Pont az elsajátított technika, a lemerülés előtti légvétel miatt, – melyet előre jelzünk, a gyermek tud róla, felkészül rá, levegőt vesz és a szülő figyelemmel követ – AZ AGY OXIGÉNELLÁTÁSA BIZTOSÍTOTT.

0-1 éves kor között az 1 perc alatt történő levegővételek száma körülbelül 30. Ez azt jelenti, hogy a gyermek átlag 2 másodpercenként vesz levegőt. Az úszás foglalkozáson is nagyjából ennyi időt tölt víz alatt, de úgy, hogy ezt levegővétel is megelőzi.

A szóvivő is kiemelte: „Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a vízbe fulladásos eseteket megelőzni kell, hiszen a kialakuló oxigénhiány sok esetben végzetes lehet.” A szülők, nagyszülők ne tévesszék szem elől a gyerekeket a víz közelében, tanítsák meg őket biztonságosan úszni. Az ellenőrzött módszerekkel történő úszásoktatás fontos és biztonságos megelőzés.


236 megtekintés0 hozzászólás

تعليقات


bottom of page