top of page
Keresés
  • Szerző képeStilianos Babauszoda

Stilianos Fulladás Megelőzés Program
LEHETŐSÉG EGY MÁSIK ÚTRA, EGY MÁS MINŐSÉGŰ ÉLETRE

VAGY AKÁR MAGÁRA AZ ÉLETRE.


A fulladás súlyos világszintű közegészségügyi probléma. Másodpercek alatt bekövetkezhet, bárkivel megtörténhet, otthon, a nyaralás alatt, bárhol, bármikor. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikája szerint világszinten a harmadik leggyakoribb halálos baleset, különösen az 1 és 4 év közötti gyermekek körében, melynek elkerülésére a fejlett világ és széles ismeretszerzési lehetőségek sem adtak még teljes megoldást. A fulladáshoz közeli állapot okozta sérülések is súlyos következményeket okozhatnak.


A vízbe fulladás azonban egy olyan baleset, mely megelőzhető. Nem csak a szerencsében vagy a csodában lehet bízni, vízbiztossággal és életmentő gyakorlatok ismeretével a felszínre és a partra lehet jutni.


Mindez a tudás már kisgyermekeknek is megtanítható, ők maguk is képesek lehetnek, hogy ösztönszerűen alkalmazzák a tanultakat és elkerüljenek vagy túléljenek egy vízi balesetet. Programunk során nemcsak a gyermeknek tanítjuk meg a feladatokat, hanem a szülő is tudást nyer, hiszen tisztában lesz azzal, hogy mire képes a gyermeke, illetve, hogy neki mit kell tenni, hogy kell reagálni egy veszélyhelyzetben.


Fulladás megelőző programunk társadalmi felelősségvállalásunk része, hiszen a Stilianos egyik hivatása hosszú évek óta a szülők támogatása, a figyelemfelhívás és gondolatébresztés is.


Amiatt tartjuk különösen fontosnak, a figyelemfelhívást, mert a vízi fulladásos baleset olyan téma melyről kevés szó esik, az is gyakran csak a nyári időszakban, illetve, ha tragédia történik. Magáról a megelőzési lehetőségről és technikáról pedig gyakorlatilag egyáltalán nincs szó.


Pedig nem csak nyáron történhetnek ilyen balesetek és hiába élünk a modern technika világában, a vízbe fulladások száma nem csökken. Pont emiatt fontos tudni magáról a problémáról és a megelőzési lehetőségről, hiszen gyakran már a szülői gondolatébresztésnek köszönhetően elkerülhetők lennének ezek a balesetek.


Különösen a kisgyermeket nevelő szülők figyelmét kell évről évre, újra és újra felhívni arra, hogy ők maguk milyen sokat tehetnek már a korai időszaktól a megelőzésért. Lényeges lenne azt az alapvetést is tudniuk, hogy a vízbiztosság eléréséhez nem kell és nem lehet megvárni az óvodai és iskolai úszásoktatást. Az intézményes úszásoktatásnak nem része az életmentő feladatrendszer tanítása, nem várhatjuk el, hogy a gyermek egy-egy ilyen tanfolyamot követően veszélyhelyzet esetén partra tud majd jutni.


Célunk, hogy a mai szülők találkozzanak a témával, felismerhessék fulladás megelőzés jelentőségét és lehetőségét. Lehetőséget számukra, de különösen a gyermek számára, aki olyan tudáshoz juthat, mely mindig vele marad, biztonságot nyújt számára, megóvja a veszélytől.


Üzenetünk lényege a következő: Nemcsak az a fontos, hogy minden gyermek tanuljon meg úszni, hanem az is, hogy minden gyermek tanuljon meg biztonsággal partra jutni.”
329 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page