top of page
Keresés
  • Szerző képeStilianos Babauszoda

Miért fontos a sport a gyermekek életében?

Frissítve: 2023. dec. 1.

Ma már nem kérdés, hogy mennyire fontos a mozgás a gyermekek életében, de a rendszeres sport még mindig megosztó téma a szülők körében.


Sokan féltik gyermeküket, vagy kevés az erre szánt idő, vagy esetleg a kudarcoktól szeretnék megkímélni, sok esetben azonban csak nem találják a megfelelő sportot és már megunták, hogy otthon sorakoznak a megvásárolt sportfelszerelések. És sajnos sok esetben a gyermeknek nincs kedve, motivációja, esetleg kitartása rendszeresen járni valamire.

Pedig a sport rengeteget ad és ha rendszeres, még akkor sem jelent egyet az élsporttal. A gyermekkori sport a fejlesztésen túlmutató mozgás. A kicsiknek még megvan a természetes mozgásigénye, ezt szem előtt kell tartani nem szabad elnyomni egyszerűbbnek tűnő szabadidős lehetőségekkel vagy digitális eszközökkel. Ahhoz, hogy a gyermek számára örömöt, illetve sikerélményt nyújtó mozgásformát megtaláljuk gyakran türelem kell.

Ugyanígy fontos a következetesség és kitartás. Különösen a szülő kitartása, hiszen nem szabad az első nehézség esetén azzal kímélni a gyermeket, hogy kivesszük őt, abbahagyhatja a sportot. Szinte mindegy, hogy mit, csak sportoljon, hiszen, ha nem szereti meg a sportolást kiskorban, később nagyon nehéz az igényt és a kitartást kialakítani. Hajlamosabb lehet hízásra, bizonyos betegségekre, káros szenvedélyekre és valószínűleg kevésbé érdeklődik az egészséges életmód iránt.

Nem biztos, hogy a sport majd amiatt jelent pozitívumot, mert a gyermek különösen tehetséges benne. Lehet, hogy az edző személye és a társak adnak a motivációt.

Lássuk, hogy az egészséges fizikai fejlődésre gyakorolt hatás mellett milyen előnyökkel jár a sport. A gyerekek ügyesebbé válnak, hasznosnak érzik magukat, mindez pozitív hatással van személyiségfejlődésükre, önbecsülésükre, egészséges énképükre és testtudatukra. Megtanulnak áldozatot hozni, lemondani, felnőtteket vagy társakat tisztelni. Értékesen töltik szabadidejüket, szabályokat és rendszert tanulnak, emellett a sportnak stresszoldó, feszültséglevezető hatása is van.

Új barátságokat kötnek, több közösségbe tartoznak, megtanulnak csapatban együttműködni, összetartani és találkoznak a fair play helyzettel, öröm megélésével, a siker és a kudarc feldolgozásával.


38 megtekintés0 hozzászólás

Comentários


bottom of page