top of page
Keresés
  • Szerző képeStilianos Babauszoda

Játszótér - Az észrevétlen fejlesztő

Frissítve: 2023. dec. 1.

Miért érdemes nekünk szülőknek kibírni a játszótérrel együtt járó viszontagságokat? A koszos ruhákat, a homokot a fülben és a lábujjak között, a végtelen hisztit hazainduláskor?


A játszótér egy kisgyermek számára az egyik legszuperebb hely. Annyi mindent lehet csinálni, ami vicces, ragacsos és izgalmas. Ott vannak a kis barátok, az érdekes játékok, a gyors csúszda és a sáros homokozó, mind-mind fantasztikus szórakozás. És miért érdemes nekünk szülőknek kibírni a játszótérrel együtt járó viszontagságokat? A koszos ruhákat, a homokot a fülben és a lábujjak között, a végtelen hisztit hazainduláskor? Mert a kicsi látszólag önfeledt szórakozása és a határok feszegetése, egy észrevétlen fejlesztő lehetőség. Lehet szaladgálni, fejlődik a nagymozgás, a koordináció.

A hinta, csúszda, a különböző ugráló és billegő játékok intenzíven segítik az idegrendszeri érést. A mászókák az izom- és csontrendszer fejlődésére hatnak, közben az egyensúlyi rendszer is érik, az önbizalom, önállóság is alakul. A maszatolás, homokozás, pancsolás a tapintásos észlelést, a finommotorikát segíti, de a képzelet, kreativitás kialakulásában is részt vesz. És ne feledkezzünk meg az öröm megéléséről, illetve a legalább ennyire fontos az első társas élményekről, a kialakuló barátságokról sem. Fedezzünk hát fel különböző játszótereket, szánjunk időt erre az életszakaszra, játsszunk együtt a kicsivel, mely családi programként is jó élmény lehet.






22 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page