top of page
Keresés
  • Szerző képeStilianos Babauszoda

Észrevetted, hogy nem csak úszni tanult?

Frissítve: 2023. dec. 1.

Ha a gyermeket beíratjuk egy úszástanfolyamra vagy babaúszásra jár, alapból az jut az eszünkbe, hogy majd fokozatosan megtanul úszni, biztonságosan mozog a vízben, megszereti a sportot és később majd jókat lehet vele strandolni. Mivel már mindenki tudja, hogy a mozgás mennyire fontos, gyakran ez a szülői motiváció.


5-6 évnyi rendszeres foglalkozáson való részvétel visszatekintve rengeteg idő- és energiabefektetésnek tűnhet ahhoz képest, hogy „csak” szépen úszik a gyermek, de ennél jóval többet is adhat a babaúszás és a gyerekkori úszás. A gyermek későbbi életét, a személyiségét, a tanulását figyelembe véve egyértelműen megéri.

A komplex fejlesztő úszással maga a gyerekkor és ezen belül a mindent meghatározó első öt év lesz minőségileg más és több. Fejlődik a jelleme, a kapcsolatépítése, az emberekhez és a világhoz való hozzáállása, az arról való tudása, figyelme és tanulási képessége. Mindez óriási lehetőség, hiszen mire helyt kell állnia egy közösségben, már ismer szabályokat, rendszert, együtt tud működni, van feladattudata és empátiája.


Az órákon a gyermek a szülő mellett egy csapattal is együtt van, a játékban fokozatosan együttműködik, mely az úszástanulással észrevétlenül összefonódik. A játék a gyermekek legfontosabb tevékenysége, a gyerektársaság pedig a legfontosabb közege. Mindkettő örömöt okoz, észrevétlenül tanít és közös élményt ad. A játékon keresztül történő felfedezés, problémamegoldás, azaz aktív tanulás megalapozza a későbbi iskolai sikert. A kicsi jövője szempontjából érdemes tehát végiggondolni, hogy mit jelentenek és milyen értéket adnak a medencében eltöltött évek.

22 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page