top of page
Keresés
  • Szerző képeStilianos Babauszoda

Elmesélem, milyen gyerekekkel foglalkozni

Frissítve: 2023. dec. 1.

Mostanában sokan kérdezik tőlem, hogy hiányzik-e a gyerekekkel való foglalkozás. A válasz: igen, elképesztően!

Hogy megértsd, miért, elmesélem, mit jelent a kisgyermekek fejlesztése.


1. HATALMAS KIHÍVÁS

Megismerni és megérteni az ő világukat hosszú és nehéz folyamat. Ha megismered, akkor döbbensz rá, hogy minden gyermek más, és mindegyikkel egy picit máshogy kell bánni, de ha egyszer sikerül elkapnod a fonalat, attól olyan energiát és erőt kapsz, ami hihetetlen érzés. Olyan mintha beléphetnél a gyerekek világába és értenéd minden szavukat. A hisztis korszakok aztán persze mindig tesznek arról, hogy ne legyen könnyű dolgunk.


2. ÖNBIZALOM/SIKER

Ezeknek a gyerekeknek te, – mint első pedagógus az életükben – különösen fontos vagy. Miattad csinálják meg a feladatokat és neked akarnak bizonyítani. Sikerélményed nemcsak abból adódik, hogy a szemed láttára egyre ügyesebbé és okosabbá válnak, hanem abból is, hogy érezhetővé válik számodra, hogy a fejlesztésük mellé milyen pluszt adsz. Akadnak persze gyengébbre sikeredett órák egy-egy durva hiszti miatt, de amikor a nap végén feltöltődve mész haza annak ellenére, hogy hulla fáradt vagy és kiszívott a melegvíz, akkor jó helyen vagy.


3. ÖRÖM

bemenni a munkahelyedre, jó érzés, amikor megérkezik a kis csapatod. A sok nevetés és huncut mosoly, az apró gesztusok, mint a kacsintás, a pacsi és az ölelés mind-mind pozitív energiával töltenek fel. Szokták mondani, hogy az ölelés mennyire pozitívan hat lelkünkre – ezzel maximálisan egyet értek...de a kisgyermekektől kapott ölelésnek dupla akkora ereje van.

4. FELELŐSSÉG,

mert te tanítod meg neki, hogyan legyen vízbiztos, hogyan másszon ki a partra és hogyan merüljön a víz alá. Te vésed a kis fejébe, hogy egy veszélyes szituációban ne essen pánikba, hanem jusson ki a vízből. Nagy a felelősség, de ha lelkiismeretesen, odafigyelve oktatsz, ez is a te szív bankszámládra kerül és több leszel általa.


5. ŐSZINTESÉG

mert a gyerekek nem kertelnek, és könnyedén átlátnak a szitán. Ezért velük nem is működik máshogy, csakis őszintén. Érzik minden rezzenésed és reagálnak is rá. Nincsenek játszmák (vagy legalábbis nem ilyenformán 😊), vagy kibeszélés és kritizálás sem. Azt is kimutatják persze, ha épp semmi kedvük semmihez és ezt hiszti is kísérheti.


6. ÉRTÉK

az, amit hozzáteszel a gyerekek életéhez. Nemcsak a vízbiztossággal, az úszástudással és nem is csak a képességeik fejlesztésével. Hozzáteszel a lelkükhöz is. A közös feladatok, játékok, az elrontott beugrások, a fegyelmezés, a kérések, az instrukciók által. Te fogod adni az alapját annak (vagy egy részét biztosan), hogy hogyan viszonyuljon majd az óvó nénihez, a többi gyerekhez és majd a tanáraihoz.


Lehet, ő nem emlékszik majd, mit adtál te neki, de mélyen elásva az emlékeiben ott lesz, hogy egyszer volt egy oktató, aki tanított, aki figyelt rá, aki megölelte, ha sírt, aki kért, akiben bízott, aki által fejlődött a személyisége. Nap, mint nap azt érezni, hogy értékes dolgot csinálsz, hogy segítesz a szülőknek kiegyensúlyozottá és boldoggá tenni gyermeküket, leírhatatlan.

19 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page