top of page
Keresés
  • Szerző képeStilianos Babauszoda

A kúszás és a mászás fontossága

Frissítve: 2023. dec. 1.

Gyakran kérdezik az óvónők vagy fejlesztők, hogy nem maradt-e ki a kicsinél a kúszás vagy a mászás? De miért is lényeges ez?


Az idegrendszer akkor fejlődik megfelelően, ha a genetikai kódnak megfelelően zajlik a mozgásfejlődés, a mozgásformák mindegyike megjelenik, egymásra épülnek, nincs komoly időbeli csúszás, csere vagy kihagyás. Ez segíti elő az idegrendszeri kapcsolatok kiépülését, a két agyfélteke harmonikus együttműködését, és ezáltal az érzékelés, a gondolkodás és később még a beszéd fejlődését és a tanulást is.


Emellett az is fontos megemlíteni, hogy a mozgásformák fokozatos és megfelelő ütemű megjelenése és begyakorlása teszi lehetővé a vázrendszer egészséges fejlődését és az összehangolt, koordinált mozgást is. Ma már a védőnők, gyermekorvosok figyelik és hamar felismerik, ha nem megfelelő a mozgásfejlődés.


A korai időszakban ezek az eltérések csecsemők és kisgyermekek számára kifejlesztett mozgásterápiákkal gyakran könnyen korrigálhatók, így megelőzhetők a későbbi életkorban megjelenő tanulási vagy figyelmi problémák.


Tartsatok velünk és kövessetek minket csatornáinkon!












19 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page