top of page
Keresés
  • Szerző képeStilianos Babauszoda

W ülés

Frissítve: 2023. dec. 1.

Egyre többször hallani, hogy figyeljünk, ne üljön a kicsi W ülésben. Sokan azonban nem tudják, hogy mit jelent mindez, vagy miért nem jó.


Kezdetben, amikor a kisgyermek felegyenesedik és önállóan felül, a W ülés természetes, hiszen nem elég stabil még a tartóizomzat és az egyensúly, így ez is egyfajta megtámasztást biztosít. Sok gyermek magától elhagyja ezt az ülést, de akiknél gyengébb az izomtónus, gyakran rögzül és megmarad óvodás korra is.


Egy-másfél éves kortól már érdemes odafigyelni, hogy ne így üljön a kicsi. Hatása lehet, hogy nem erősödnek megfelelően a törzs izmai, természetellenes tartásba kerül a csípő, a boka és a lábfej. Az izmok, ízületek deformálódhatnak, mindezek következtében pedig az egyensúlyra, a koordinációra, a nagymozgásra és a járásra is káros hatással lehet hosszabb távon.



Ha a gyermeknél nagyon rögzült a W ülésforma, a megoldást valószínűleg már nem a figyelmeztetés fogja nyújtani. Érdemes gyógytornászt, mozgásfejlesztő terapeutát felkeresni, tanácsot kérni. Otthon is sokat tehetünk, hogy kialakuljon és természetessé váljon a helyes ülés. Javasoljunk és mutassunk más testhelyzetet, mint a terpeszben ülés vagy törökülés, és dicsérjük meg cselekedetében, ha már magától ezt választja!


Megnéznéd bejegyzésünket videó formában is? Akkor kattints a gombok egyikére és tekintsd meg!



















30 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page