top of page
Dorian.jpg
Stilianos Gyermekuszoda
sbu_verseny_2019_34.jpg

GYERMEKKÖZPONTÚ ÚSZÁSOKTATÁS

Úszásoktatásunk teljesen gyermekközpontú, tehát nagyon odafigyelünk, hogy a gyerekek élvezzék az órát, amelybe a korosztálynak megfelelő játékosságot is bele tudjuk csempészni. Olyan légkört szeretnénk teremteni, amelyben a gyermek jól érzi magát és felszabadultan mozog. Mindehhez nélkülözhetetlen az oktató és a gyermek közötti erős kötelék és bizalom.

A Stilianosban nem a standard úszásnemenkénti oktatásra építünk, hanem saját módszertanunk alapján tanítjuk a gyermekeket. E szerint legelső a vízbiztosság, a lebegés, tudatos levegővétel, az egy helyben taposás és hogy a gyermek hirtelen helyzetben is képes legyen kiúszni a medence szélére.

Ezután következik az úszás, illetve az elemek külön-külön gyakorlása, a helyes vízfekvés kialakítása. Az amatőr szintű versenyzést is gyakorolják a gyermekek, hogy május 1-jén a Stilianos házi versenyén részt vehessenek és megszerezzék első érmüket.

FEDEZD FEL, HOGY MILYEN TERÜLETEK FEJLESZTÉSÉRE TÉRÜNK KI KOROSZTÁLYOK SZERINT

Uszodánk olyan szintrendszert épített fel, amely lehetővé teszi, hogy a gyermekeket ne csak korosztály, hanem aktuális fejlettségi szint szerint is csoportosítsuk. A gyermekek ezen a rendszeren haladnak végig az SHD képzés folyamán.

 • Mikortól mehetünk SHD babaúszásra?
  3 hónapos kortól lehet elkezdeni a foglalkozást, de a harmadik havi védőoltást még érdemes megvárni.
 • Orvosi igazolás szükséges?
  Az új jogszabályoknak köszönhetően nincs szükség igazolásra. A szülő a helyszínen aláírásával igazolja, hogy sem ő, sem gyermeke nem szenved semmilyen fertőző betegségben és a kötelező védőoltásokat is megkapta a gyermek. 3 hónapos kortól jöhetnek a babák, de a harmadik havi védőoltást még érdemes megvárni.
 • Be kell jelentkezni a foglalkozásra?
  IGEN! Telefonon kell időpontot egyeztetni, hogy a maximalizált hét fős csoportlétszámot ne lépjük túl.
 • Mit adjak gyermekemre a foglalkozás során?
  Háromrétegű, speciális úszóbugyi használata kötelező, amely a combnál és a deréknál gumival állítható (ezt a helyszínen is be lehet szerezni). Ez alá szükséges még az eldobható úszópelenka, mely bármelyik drogériában beszerezhető.
 • Milyen felszerelés szükséges az uszodába?
  Tiszta váltópapucs, törölköző, fürdőruha, háromrétegű - speciális úszóbugyi, eldobható úszópelenka.
 • Mindketten bemehetünk a vízbe a gyermekkel?
  A foglalkozáson csak egy szülő vehet részt, de a végén a 15 perces játékidőre mindkét szülő bejöhet már.
 • A foglalkozás előtt mennyi idővel célszerű érkezni az uszodába?
  15 perccel órakezdés előtt érdemes megérkezni az uszodába.
 • Otthon milyen előkészületeket tehetek?
  Konkrét előkészület a foglalkozásra nem szükséges, azonban már néhány hetes kortól bátran fürdethetjük nagy kádban gyermekünket, hiszen a víz, a lebegés érzése számára nem ismeretlen, egyenesen megnyugtató. Ringassuk a fejénél alátámasztva, először a hátán fekve, aztán később a hasán is.
 • Már az első órán merülni fogunk?
  NEM! Csak a 3. vagy 4. órán merülünk először. Csak akkor, ha a baba és a szülő is egyaránt felkészült rá.
 • Úszósapka használata kötelező az uszodában?
  A Stilianos uszodákban csak a 4 év feletti, úszós csoportokban szükséges az úszósapka használata.
 • Milyen rendszerességgel érdemes járni?
  A szülők átlagosan heti 1 alkalommal jönnek el hozzánk gyermekükkel, mely elegendő arra, hogy egyfajta rendszeresség legyen a gyermek életében, de természetesen heti két óra még többet nyújt, és nem terheli a gyermeket.
 • Apukával is úszhat a gyermek?
  Természetesen! Kifejezetten ajánlott, ha egyébként a hétköznapokon csak kevés időt tud az édesapa gyermekére szentelni, így pótolhatják a kimaradt minőségi együtt töltött időt. Vannak kimondottan olyan csoportok is, ahol az édesapák vannak többségben. Sok apuka először megijed a mondókás, énekes foglalkozástól, de persze nem kötelező énekelniük, egy idő után pedig már ők is felszabadultan érzik magukat a foglalkozásokon.
 • Megzavarjuk a gyermeket, ha nem mindig ugyanaz a szülő úszik vele?"
  Nem, nyugodtan váltogathatjátok egymást. A gyerekek rugalmasak és jól alkalmazkodnak, már az elejétől, ha így szokja meg ez lesz a természetes. Az első pár órán azért érdemes az anyukának is átöltöznie, ha netán az édesapa jelenléte nem lenne elég megnyugtató a gyermek számára, hiszen tudjuk a legtöbb csecsemő az anyukájával tölti az idő nagyobb részét, így ő jelenti számára a biztonságot. Az apukák viszont gyakran magabiztosabbak és bátrabbak, ami biztonságot nyújthat a gyermeknek.
 • Mit csináljak, ha úgy látom első órán nem tetszik gyermekemnek a foglalkozás, netán sír is? Érdemes folytatnunk?"
  Tapasztalataink alapján az első óra sokszor nem mérvadó, hiszen előfordul, hogy nem érzi magát még jól és biztonságban. A gyermekeknek alkalmazkodniuk kell a rengeteg új ingerhez, az idegen környezethez, emberekhez és az ezzel járó körülményeket is meg kell szoknia, mint pl. a nagy hangzavar. Ezek mellett az első óra számukra még nagyon fárasztó, ez nem azt jelenti, hogy nem szereti a vizet, csak még alkalmazkodnia és erősödnie kell. Amennyiben sírásban törne ki, attól sem kell megijednünk, nyugodtan vonuljunk félre és próbáljuk gyermekünket megnyugtatni, esetleg a sírás egyéb okaira rájönni.
 • Egyedül szeretnék kisbabámmal járni, de félek, így nem tudok megoldani mindent egymagam."
  A legtöbb szülő egyedül jár hozzánk gyermekével, melyet az idő és a rutin is szépen támogat. A pelenkázó helyiség járókákkal van felszerelve, amelyben biztonságban tudod elhelyezni, ameddig te átöltözöl. Az öltözők (külön női-férfi) közvetlen a pelenkázó helyiségből nyílnak, így szinte minden hangját hallod. Arról nem is beszélve, hogy a szülők általában egy bizonyos csoportba járnak, így egy idő után csapattá formálódnak és szívesen segítik egymást. Ezek mellet pedig ott vagyunk mi is, akik szintén segítünk, ha úgy érzed nem boldogulsz valamivel. Kérj bátran segítséget!
 • Később is érdemes elkezdeni a babaúszást?
  Természetesen igen, hiszen az SHD szintrendszernek és a tudatos merülés technikának köszönhetően, gyermeked bármilyen életkorban csatlakozhat a neki megfelelő csoporthoz. A képességeket és a vízbiztonságot 2-3 évesen is tudjuk – sőt fontos – fejleszteni, és ebben a korban is megvannak a fejlődési területeknek megfelelő szenzitív időszakok. Csupán annyi a hátránya, hogy ők már nem csecsemők, önálló akarattal rendelkező kis emberkék, akik nem mindig akarják azt, amit mi és nem feltétlen sajátították még el a feladattartást, ami kezdetben nehézséget okozhat a foglalkozás alatt.
 • Mit csináljak, ha gyermekem hisztizik és úgy látom nem akarja csinálni az órai feladatokat?"
  Minden gyermek önálló, külön lelki világgal és érzelmekkel, adottságokkal rendelkező kis lény, ráadásul egyéves kor körül eljön az első hisztis korszak, amit igen nehéz jól lereagálni, főleg közösségben. A jó hír, hogy ezek csak átmeneti időszakok, megfelelően következetes neveléssel és türelemmel gyorsan túl lehet jutni rajta. A gyerekek hamar megtanulják, hogy a feladat elvégzése után jön a megérdemelt játék és már ilyen kiskorban a kötelességtudatra, rendszerességre és kitartásra ösztönözzük a gyermekünket, ami hatással lesz későbbi életükre. A szülő ekkorra gyermekét már éppen eléggé ismeri ahhoz, hogy tudja melyik sírást kell komolyan venni és melyiket kell hisztiként kezelni. Az ilyen korú gyerekek teljesen természetes szárnypróbálgatásaikat gyakorolják rajtunk szülőkön, és látván reakciónkat, próbálják határaikat feszegetni. Egyértelmű, hogy a gyermeket ebben a korban csak a játék érdekli és nem szívesen csinálja mindig azt, amit mi szeretnénk. De mint minden játék, egyszer ez is unalmassá válik számára, ha nincs kihívás, új feladat, amit megtanulhat, majd sikerélmény, ami ösztönzi őt. Éppen ezért állítottuk fel a szintrendszeren belül, hogy melyik feladatnak, melyik korban, mennyi ideig kell tartania, vagyis mennyi ideig képesek a figyelmüket tartani a gyerekek.
 • Mikor fog a gyermekem úszni?
  A gyerekek többsége 2-3 éves korára képes kijutni a saját ösztönös mozgásával a medence szélére és csak 3,5 éves korban kezdődik a konkrét úszásoktatás, ami nagyjából még egy év.
 • Van lehetőség etetni, szoptatni az óra után?"
  Természetesen van. Akár az öltözőben vagy pelenkázóban is megetetheted a babádat, vagy a szoptató helyiségben. A nagyobb gyerekeknek a recepción található etetőszék.
 • Miért jó a gyermekek merítése?
  A vízbiztonság kialakítása miatt szükséges, ami e nélkül nem alakulhat ki. Ezeknek a gyerekeknek soha nem lesz probléma nyitva tartani a szemüket a víz alatt. Magabiztosan fognak lemerülni, így könnyedén tanulnak meg úszni is.
 • Mi lesz, ha nem szereti gyermekem a merülést?"
  Semmi. Természetesen nem fogjuk kényszeríteni és nem nyomkodjuk a víz alá akarata ellenére. Inkább valamilyen játékos formában, megpróbáljuk vele megkedveltetni, vagy megpróbáljuk vele elfeledtetni a rossz élményt, ha netán amiatt alakult ki nemtetszése. A foglalkozásainkon való részvételnek nem kritériuma, hogy merüljön a gyermek, hiszen úgy is sok képességet tudunk fejleszteni, de mindenki látja egy idő után, hogy nélkülözhetetlen, ha vízbiztos gyermeket szeretnénk, és persze a gyerekek is élvezik.
 • Második gyermeket várom, attól járhatok tovább gyermekemmel?"
  Amennyiben nem veszélyeztetett terhességről van szó és a kismama nem érzi megterhelőnek a foglalkozást, ugyanúgy lehet járni. Az orvosok, nőgyógyászok jogosan féltik és tiltják el a kismamákat az uszodába járástól, de mivel mi nem egy nyitott közfürdő vagyunk és a gyerekek miatt mindenki fokozottan odafigyel a higiéniára, nem kell félni a fertőzésektől. Az UV fényes tisztításnak köszönhetően a víz fertőtlenítése a nap 24 órájában folyamatos. A víz hőfoka kellemesen meleg és amíg a hőfok testhőmérsékletünk alatt van, nem káros a magzatra sem.
 • Nem fog megfulladni a gyermekem és nem okozunk oxigénhiányos állapotot a merüléssel?
  Határozottan NEM. Semmi olyat nem csinálunk a gyerekekkel, amivel egy pillanatig is veszélybe sodorhatnánk épségüket. A merülést órákon át készítjük elő, majd, ha a szülő és a gyermek is láthatóan felkészült, akkor merülünk. A merülések pedig nem tartanak pár másodpernél tovább, így sem fulladás, sem oxigénhiányos állapot nem jöhet létre. Oktatóink képzett oktatók, elsősegély és életmentő oklevéllel is rendelkeznek, így teljes mértékben felelősségteljes munkát végeznek, és csakis a gyermek érdekét és épségét tartják szem előtt.
 • Mi történik, ha úgy kezdjük el a babaúszást, hogy már nincs búvárreflexe a gyermekemnek?"
  Nem lényeges a búvárreflex megléte a Stilianosnál, hiszen csakis a tudatos merülés által visszük víz alá a gyermekeket, ami nélkülözi a búvárreflex meglétét.
 • Külön korosztályba tartozó testvérek esetében lehetséges ugyanazon csoportba való járás?
  Célszerűbb mindenkinek a saját korcsoportját megtalálni, mivel a feladatok korosztály szerint vannak tematikusan felépítve. Előfordul, hogy életszerűbb a közös csoport, de ilyenkor figyelni kell, hogy mi a legésszerűbb megoldás, hiszen, ha a fiatalabb gyermeket rakjuk az idősebb korosztályú csoportba, előfordulhat, hogy egy idő után nem lesz olyan nagy kedve a feladatokhoz, hiszen nem képes végrehajtani azokat és nincs sikerélménye. Ellenkező esetben pedig az idősebb gyermek lesz demotivált, hiszen túl könnyen végrehajthatóak lesznek a feladatok. Ha betölti a kisebb a másfél-két évet, már nyugodtabb szívvel soroljuk őket egy csoportba, hiszen addigra nincsenek olyan rettentő nagy különbségek kettőjük mozgásfejlődésében és érdeklődésében.
 • A szaunát már kezdetektől lehet használni?
  Igen, a szaunát akár már az első alkalommal ki lehet próbálni a legkisebbekkel is. Kezdetben esetleg csak felmelegedés miatt, később aztán a légúti megbetegedések megelőzésére is alkalmas, valamint ezzel elkezdjük szoktatni őket a rendszerese szaunázásra, melynek számos jótékony hatása ismert. Nem véletlen, hogy a finn gyermekek a legegészségesebbek a világon. A gyermekeket fokozatosan szoktassuk hozzá a meleghez és figyeljük kipirosodó arcocskájukat. Kezdetben csak pár percig, később 5-15 percet is el lehet tölteni bent, mivel bioszaunákról lévén szó, nem emelkedik nagyon magasra a hőmérséklet.
 • Fülbelövés után mikor lehet jönni?
  A fülbelövés után egy hétig érdemes várni, hogy a seb elkezdjen begyógyulni és a vízben ne fertőződjön el. A foglalkozás után esetleg érdemes még fertőtleníteni Betadin-nal.
 • Koraszülött gyermekek milyen módon kerülhetnek a csoportokba?
  Az oktató megfelelő tájékoztatása mellett, a szintrendszerben való elhelyezésnél fokozottabban szükséges a fejlődési szintet is ismerni, hogy a megfelelő korcsoportba kerüljön a gyermek. Ezt, az oktatóval történő egyeztetés után határozza meg a szülő és az oktató együtt.
 • Különböző kiütések, bőrpír esetén részt vehetünk a foglalkozáson?"
  Amennyiben nem tudjuk biztosan, hogy ártalmatlan a kiütés (pl: valamilyen ételtől jött ki), úgy előtte érdemes orvossal konzultálnunk mielőtt vízbe jövünk. Ekcéma esetében jelezzük a diagnózist az oktatónak, hogy tudjon róla.
 • Náthásan részt vehetünk a foglalkozáson?
  Az egyszerű megfázás esetén még hasznos is lehet a magas páratartalmú uszodai levegő és a sótéglás infraszauna, de a sűrű, zöldes orrváladék esetén, vagy, ha fertőző betegségről van szó, inkább mellőzzük aznap a foglalkozást.
 • Ekcémás bőrrel lehetséges a babaúszás?
  Az ekcéma enyhébb fokozataiban egyáltalán nem ártalmas medencéink vize, mivel klórmentesek. A súlyosabb esetekben, amikor már kirepedezik, netán sebes a bőr, kérjük ki orvosunk tanácsát, hiszen fennállhat a fertőzés veszélye.
 • Nem kap gyermekem középfülgyulladást a víztől?
  Nem. A középfülgyulladás általában felső légúti fertőzések, megfázások után jön létre a váladék lerakódása szempontjából, nincs közvetlen köze a víznek.
 • Milyen végzettséggel rendelkeznek a gyerekekkel foglalkozó oktatók?
  Oktatóink szakképzett SHD babaúszás és úszásoktatók, valamint elsősegély és életmentő oklevéllel is rendelkeznek, így teljes mértékben felelősségteljes munkát végeznek és csakis a gyermek érdekét és épségét tartják szem előtt.
 • Mikor tanul meg a gyermekem úszni?
  A gyerekek többsége 2-3 éves korára vízbiztossá válik és képes kijutni a medence szélére, amely még nem szabályos úszó mozgás, de már közel jár hozzá. 3,5-4 éves korban azonban megkezdődik a konkrét úszásoktatás, ami alatt már elsajátítják a négy úszásnemet.
 • Eltérő fejlődésmenetű, sérült, SNI gyermekemmel szeretnék járni babaúszásra, milyen csoportba mehetünk?"
  Csatlakozhatsz bármelyik, korosztályának megfelelő csoporthoz. Az első alkalmak után az oktatóval konzultáltok, hogy mindkettőtök szerint jó-e gyermekednek az adott csoport. Amennyiben el tudja sajátítani és végezni korosztálya feladatait, megfelelő az adott korosztályos csoport. Amennyiben nem, az oktatóval konzultáltok, hogy melyik szint lenne számára megfelelő.
 • Mikortól mehet gyermekem más vizekbe?
  Tenger: a kezdetektől (a sós víz fertőtlenít). Tavak: élő víz, de mivel nem olyan tiszta, ezért csak kb. 6 hónapos kor után. Medencék: bár a legtöbb babaúszás ilyen helyeken van, ezért mondhatjuk, hogy 3 hónapos kort követően, de válogassuk meg a helyet és inkább a délelőtti órákban használjuk a medencét.

HOGYAN KÉSZÜLJETEK A FOGLALKOZÁSRA?

BESZÉLGESS GYERMEKEDDEL:

 

Próbáld felkészíteni lelkileg, hogy Te nem veszel részt a foglalkozáson, azaz egyedül kell neki helytállnia.

Motiváld azzal, hogy kap matricát nálunk és ha ügyes, haza viheti a vándorállatot (jutalom plüss 1 hétre).

ÓRA MENETE:

 

A foglalkozások 45 percesek, majd ezt követi a 15 perces játékidő.

SZÜKSÉGES:

 

A kislányoknak és a hosszabb hajú fiúknak kötelező az úszósapka viselése.

 

Úszószemüveget csak az a gyermek használjon, akinek ez valami okból fontos, vagy már hozzászokott.

tiszta váltópapucs, fürdőruha, törölköző

MELYEK FOGLALKOZÁSUNK POZITÍV HATÁSAI?

smiling-baby-girl-cute-modern-dress-diving-underwater-blue-swimming-pool.jpg
A nagymozgás és a finommotorika esetében egyaránt.

MOZGÁS ÉS KOGNITÍV FEJLESZTÉS

 

A nagymozgás és a finommotorika esetében egyaránt.

Segítjük a vízbefulládos esetek elkerülését.

ÚSZÁSOKTATÁS

 

A sport szeretetére neveljük 
a gyermekeket.

A sport szeretetére neveljük a gyermekeket.

VÍZBIZTOSSÁG
 

Segítjük a vízbefulládos esetek elkerülését. 

 IDEGRENDSZER FEJLŐDÉS I Az első 5 év kifejezetten szenzitív időszak.

IDEGRENDSZER FEJLŐDÉS

 

Az első 5 év kifejezetten szenzitív időszak.

 TUDATOS FELKÉSZÜLÉS AZ ISKOLÁS ÉVEKRE

TUDATOS FELKÉSZÜLÉS AZ ISKOLÁS ÉVEKRE

 

Biztos apparátus megléte.

bottom of page