top of page
Keresés
  • Szerző képeStilianos Babauszoda

Szabad hibázni! - Pozitív nevelés alapelvei 1. rész

Frissítve: 2023. dec. 1.

A pozitív nevelést más néven kötődő nevelésnek hívják. Fókuszában a kötődés kialakítása, a szeretet közvetítése, a motiválás és a következetesség állnak.


Bármikor alkalmazható, érdemes akár így kezdeni, de ha nem így indultunk, később is lehet szemléletet és módszereket váltani. Alapgondolata, hogy kapcsolódjunk, kommunikáljunk, hallgassuk meg a gyermeket, gondoljuk át a helyzeteket az ő szempontjából is.


A kötődés különösen fontos, a gyereknek szüksége van arra, hogy nyugodtan és magabiztosan vezessük őt. Ez segít megőrizni, megerősíteni a közöttünk lévő bizalmat. Próbáljunk meleg, biztonságos alapot felépíteni. Legyünk szeretetteljesek, kedvesek és könnyedek, de legyen egyértelmű, hogy van egy betartandó szabályrendszer, mindig pontosan fogalmazzuk meg az elvárásainkat. Ha valamit el szeretnénk kerülni, előre beszéljünk róla.


Ahhoz, hogy a szabály belső motivációvá váljon, következetesnek kell lennünk a betartásukat illetően és nekünk is példát kell mutatnunk. A gyerekek elsősorban nem abból tanulnak, amit elmondunk nekik, hanem abból, hogy látják, hogy hogyan viselkedünk. A pozitív nevelés alapelvei közé tartozik a tisztelet is, annak tudatosítása a szülőkben, hogy a gyerekek többre képesek, mint azt hisszük.

Az elsődleges kérdés, hogy mit akar a gyerek? Mi a célja az adott viselkedéssel? Például a kíváncsiság?

Miután mi is tudjuk és segítettünk a gyereknek tudatosítani az indulat mögötti érzelmeket, a következő lépés, hogy segítsünk neki megbirkózni velük. Mondjuk el, hogy átérezzük a helyzetét, ettől hamarabb megnyugszik és tudja, hogy normálisak az indulatai.


Nem baj, ha időnként nem sikerül nekünk sem higgadtan viselkedni, szabad hibázni mindenkinek, de fontos elmondani, hogy ez most úgy történt, ahogy nem kellett volna. Tévedhetünk, lehetünk idegesek, de tudjunk bocsánatot kérni és felelősséget vállalni. A felelősségvállalás nagyon lényeges eleme a módszernek, amit a gyerekek megtanulnak.


Olyan következmények legyenek, melyek kapcsolódnak a tetthez. Például, ha kiborít valamit, fel kell törölnie. A fegyelmezés pillanatai nagyon fontosak a szülő-gyerek kapcsolatban, hiszen ilyenkor formáljuk őket a legerőteljesebben.
19 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page