top of page
Keresés
  • Szerző képeStilianos Babauszoda

Körbejártuk a babaúszás legfontosabb kérdéseit

Frissítve: 2023. dec. 1.

A Stilianos Babauszoda Franchise alapítóját és szakmai vezetőjét, Varga Vivient kérdeztük a babaúszásról általában.


Mióta foglalkozol SHD babaúszás oktatással?


Babauszodánk 2007-ben nyitotta meg kapuit, ezáltal elérhetővé vált egy kifejezetten gyermekeknek létrehozott komplexum. Egy olyan higiénikus, exkluzív és egyben gyermekbarát környezetet álmodtunk meg, ahol Magyarországon az elsők között UV fénnyel fertőtlenített, azaz klórmentes vizet biztosítunk, valamint a babaúszás megreformálásával jóval magasabb szintre emeljük a szolgáltatás színvonalát. Több mint 10 év távlatából büszkén jelenthetjük ki, hogy ez az álom valóra vált és immáron Stilianos Babauszoda hálózatként működve segítjük a gyermekek fejlődését.

Számomra mindig is kivételes élményt nyújtott, ha gyermekekkel foglalkozhattam.

Miért érdemes minél hamarabb úszni tanítani egy gyermeket?


A babaúszást sokan felesleges és értelmetlen hóbortnak tartják és azt gondolják, hogy a gyermekük majd 5-6 éves korában úgyis megtanul úszni egy közfürdőben. Csakhogy azt kevés szülő tudja, hogy a gyermek testi és mentális egészsége is 5 éves koráig alapozódik meg. Ezek a korai évek rengeteg olyan szenzitív időszakot foglalnak magukban, amikor egy-egy készség vagy képesség elsajátítására a legfogékonyabb az idegrendszer. Továbbá azzal a megfizethetetlen előnnyel sem számolnak, hogy a család nyugodtan ejtőzhet vízparton, strandon, wellnessfürdőkben, hiszen egy vízbiztos gyermek esetében jóval csekélyebb az esélye egy értelmetlen tragédiának. Akik nem járnak babaúszásra, azok nem láthatják, mennyire jól felépített, egymásra épülő folyamat ez és mennyi mindent megtanulnak ez alatt a gyerekek. Rengeteg apróságnak hitt fontos részletre kitérünk, melyek adott esetben életmentők is lehetnek. Az már csak hab a tortán, hogy a heti szintű vízben végzett mozgás rendkívül egészséges és rendszerességre neveli gyermekünket.


Miért jobb az SHD foglalkozás mint más babaúszás?


Magyarországon úttörőnek számít a babaúszásban, hogy nem a búvárreflexre építünk, hanem a tudatos merülés elsajátítását célozzuk meg már egészen pici kortól. Sokkal inkább egy vízi készség és képességfejlesztő foglalkozásról beszélhetünk, mely során a gyerekek pici baba koruktól kezdve játékosan tanulják meg a medence szélére való kikapaszkodást és kimászást, a lebegést, a félrenyelt víz pánik nélküli kiköhögését, a tudatos levegő-vételt és visszatartást. A rendszeres merülés megnövekedett tüdőkapacitást eredményez, amely egy esetleges vészhelyzetben életmentő is lehet.

Célunk életrevaló, egészséges, mozgást szerető és rendszeresen mozgó, vízbiztos gyermekek nevelése.

Mennyire számít a víz összetétele, milyen vízbe engedjük be a kicsiket?


Sokan nincsenek tisztában a klóros víz kockázataival és bátran viszik csecsemőjüket közfürdőbe, mondván úgyis rendelkezik ÁNTSZ engedéllyel. Pedig közismert tény, hogy a klór felel számos légúti betegségért és irritálja a bőrt. A Stilianos Babauszodákban kizárólag aktív oxigénnel és UV fénnyel fertőtlenítjük a medencék vizet, mely során nem keletkezik semmilyen melléktermék és nem káros semmilyen élő szervezetre sem. Nagy előnye a klórral szemben, hogy folyamatos fertőtlenítést biztosít.


Hogy tudjátok a hálózat minden egységében azonos színvonalon tartani a foglalkozásokat?


A Stilianos Babauszoda egyedi, rendkívül összetett képzési rendszert dolgozott ki, hogy azonos minőségi tudással rendelkező SHD oktatókat képezzen, ezzel biztosítva az állandó, magas színvonalat.

Oktatóinkat kizárólag a Stilianos Babauszodák számára képezzük, egy alapos, részletes tanfolyam keretein belül, mely több hónapos hospitálást és gyakorlatot jelent.

Nincs szükség semmilyen előképzettségre, viszont nagyon fontos, hogy oktatóink alapvetően gyermekszeretők, empatikusak legyenek, akik szívvel-lélekkel képesek végezni ezt a gyönyörű hivatást.

119 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page