top of page
Keresés
  • Szerző képeStilianos Babauszoda

Az SHD foglalkozásokon való részvétellel felgyorsítom gyermekem mozgásfejlődését?

Frissítve: 2023. dec. 1.

A legrövidebb és legegyszerűbb válasz a NEM, hiszen ez nem így működik. Ha a gyermek mozgásfejlődési üteme gyorsabb vagy hullámzó, annak oka nem az SHD foglalkozás, hiszen nem tanítunk és támogatunk olyan mozgásformát, aminek még az életkori fejlődés szerint nem jött el az ideje. Sokszor hallunk olyan gyerekekről, akik nem járnak babaúszásra, de egy-egy mozgásforma jóval előbb indul meg, mint az az átlagos érési folyamat szerint következne. Ha a kisgyermek nem mászik és fel akar állni, akkor általában ezt az úszástól függetlenül megteszi, gyakran már nem lehet visszatartani.

Szakemberként jól tudjuk, milyen fontos, hogy a gyermekek végig járják a mozgásfejlődés minden szakaszát és ne maradjanak ki a legfontosabb mérföldkövek, a szülők figyelmét felhívjuk, hogy a korai mászást, állást vagy járást ösztönözni nem kell; feladatainkkal pedig pont segíteni tudjuk az idegrendszeri érést azzal, hogy – ha csak a foglalkozáson – életkorának megfelelő mozgásmintát is végezzen.

Az SHD szintrendszer

A Stilianos tematika kidolgozásánál nagy hangsúlyt fektettünk az életkornak megfelelő feladatokra a gyermek értelmi és mozgásfejlődése tekintetében egyaránt. A korosztály szerinti óráink tematikáját a legoptimálisabban állítottuk össze, ezzel is segítve a gyermekek egészséges fejlődését. A foglalkozásainkon nem olyan gyakorlatokat végeztetünk a gyermekekkel, amit még nem tudnak vagy nem életkori szintű, hanem azokra a képességekre és készségekre támaszkodunk, amik az átlagos fejlődési folyamatok szerint már felépültek.

Ezeket erősítjük, stabilizáljuk és korrigáljuk, ha szükséges. Odafigyelünk a differenciálásra is, tehát egy adott korcsoporton belül vannak természetes, élettani eltérések, azaz nem szükséges pont ugyanazzal a tudással rendelkezniük a gyerekeknek, a kis létszám miatt mindenkinek a képességeihez és korához illesztjük a feladatokat. Erősítjük az izmokat, ízületeket és jó irányba tereljük a csontok növekedését, segítünk eltérő fejlődésmenet vagy ortopédiai probléma esetén.

Mivel az idegrendszeri fejlődés alapja a mozgásfejlődés, kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az állomások minden gyermek életében időben következzenek, ennek érdekében a feladatokat is az elvárt életkori átlaghoz megfelelően alakítjuk. A helyes mozgást fejlesztjük, amennyiben nem megfelelő a kúszás, mászás vagy járás, nincs meg esetleg az alternáló mozgás, megpróbáljuk korrigálni a problémákat az órák alatt. A lassabb, megkésett vagy eltérő mozgásfejlődésű gyermekeket motiválással és fejlesztő feladatokkal próbáljuk cselekvésre sarkallni, hogy minél hamarabb felzárkózzanak társaikhoz.

Amiatt tehát egy gyermek sem fog idő előtt mászni, járni, mert SHD foglalkozáson vesz részt, azonban pontosabban, koordináltabban fogják a mozgásformákat kivitelezni és aktívabbak, vidámabbak, mozgékonyabbak lesznek. Jó alapokat adunk a későbbiekhez is, a mozgásnak és a cselekvéses tapasztalatszerzésnek köszönhetően fejlődni fog értelmük és a világra való rálátásuk.

7 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page