top of page
Keresés
  • Szerző képeStilianos Babauszoda

Az SHD babaúszás egy oktató szemszögéből

Frissítve: 2023. dec. 1.

SHD oktatónk hivatásával kapcsolatos érzéseit és véleményét olvashatjátok az alábbi sorokban. Szülői, de akár jövőbeli oktatói szemszögből is betekintést nyerhettek a Stilianos belső világába.

"3,5 éve dolgozom SHD babaúszás- és úszásoktatóként a Stilianos Babauszodában.

Az első csoportom, akik három hónapos korukban velem kezdték az SHD órákat, a közelmúltban léptek úszós szintre, már egyedül jöttek be a foglalkozásra. Óriási élmény volt mindannyiunknak ez a lépés.


Korábban nem gondoltam, hogy milyen hihetetlen érzés megtapasztalni a fejlődést, átélni a közös munkát. Sokan nem tudják, hogy mi vagyunk a gyermekek életében az első pedagógusok és gyakran akár nyolc-tíz éves korukig is életük részévé válunk.


A közös együttműködés megalapozza és megkönnyíti a bölcsőde- vagy óvodakezdést, a beilleszkedést, a tanulást.

Amikor a Stilianosnál kezdtem dolgozni, nem hittem volna, hogy ilyen sok gyermeket tudok sajátomként szeretni és tanítani. Minden tanítványom kis gombócként kezdte, észre sem vettük szinte, hogy milyen gyorsan nőttek, ügyesedtek, önállóbbá váltak. Leírhatatlan érzés, amikor puszit és ölelést kapok tőlük vagy kimondják a nevem. Ilyenkor kezdődik el a szorosabb kötődés köztünk, felbecsülhetetlen az a bizalom, amivel hozzám fordulnak.

Mikor tanítványaim egy-egy nehéz feladatot megoldanak, azt én is sikerként élem át, gyakran beleborzongok, mert tudom, hogy ezt együtt és sok munkával értük el. Ugyanígy megérint, amikor karácsonykor kis ajándékokkal, fotóval érkeznek a kicsik.

Örömmel tölt el és megtisztelő a szülők bizalma, a velük kialakult szoros kapcsolat is. Sok gyermeknek van olykor nehezebb időszaka, melynek megoldásában segítséget tudunk nyújtani. Szeparációs szorongást, dacosabb időszak problémáit jó érzés közösen kezelni, kitartó munkával és pozitív neveléssel vízbiztos, együttműködő gyerekeket nevelni. A pozitív nevelésben a szülőket is megerősítjük, gyakran alkalmazzák otthon a foglalkozásokon tapasztaltakat.

Sok szülő meséli, hogy ugyan hetente egyszer járnak úszni, de a gyerekeknek (és sokszor a felnőtteknek is) ez a hét fénypontja. Ilyenkor minőségi időt tölthetnek együtt, kizárják az otthoni problémákat, és csak egymásra koncentrálnak.

Az, hogy ennyire fontos mindez számomra, megerősít, hogy a helyemen vagyok, a munkám a hivatásom. Tudom, hogy jól csináljuk és maradandó értéket, emléket adunk.


Úgy gondolom, hogy ez egy olyan "befektetés", amely egy életen át megmarad, hiszen a víz szeretetét, a biztonságot és az elsajátított ismereteket senki nem tudja elvenni.


A hozzánk járó kislányokat, kisfiúkat össze sem lehet hasonlítani egy olyan gyermekkel, aki nem járt az egészen korai időszaktól kezdve úszásra. A szülők elmondják, hogy a Stilianosba járó gyermekeket később nyugodt szívvel engedik el táborba, illetve mennyire önállóak egy nyaralás során.

Visszatérve az első gondolathoz, az első úszós órán a gyermekek megkapták tőlem az okleveleket. Ahogy rájuk néztem, eszembe jutott sok közös és meghatározó élmény. Az első óránk, a nehézségek, az hogy mennyire vártuk, hogy kibújjon az első fogacskájuk, amikor elkezdtek mászni, vagy az első lépéseik, amikor először megcsinálták a „Cini-cini”-t, vagy egyedül merültek, sikerült a lebegés és még sok-sok emlék, amiket együtt élhettem át velük. Ők nagyon büszkék voltak, én pedig teljesen elérzékenyültem.

Fantasztikus érzés megtapasztalni, hogy egyedül átúszták a medencét, siklottak vagy hibátlanul csobogtak, és ezt mind az én segítségemmel érték el, a közös munkánk gyümölcse.

A gyermekek a legtisztább lelkű emberek. Persze az ő életükben is vannak nehezebb napok, de ezek mind eltörpülnek a tőlük kapott önzetlen szeretet, mosolyok, ölelések és puszik mellett.


Ezek visznek engem előre, biztosítanak arról, hogy szép és fontos hivatást választottam. Tudom, hogy a befektetett energia maradandó értékké alakul át a gyermekekben, amit ők a szeretetükkel hálálnak meg.

Ezért imádok SHD babaúszás oktató lenni!"

Egy SHD babaúszás és úszásoktató tollából

15 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page