top of page
Keresés
  • Szerző képeStilianos Babauszoda

A korai úszásoktatás hatása a nagy- és finommozgás fejlődésére

Frissítve: 2023. dec. 1.

Újabb érv az SHD babaúszás mellett


A Norvég Tudományegyetem egyik tanulmánya szerint kisgyermekkorban kiemelkedő jelentőségű és rendkívül hasznos a vízben való mozgás. A kutatási projekt keretében a korai években megkezdett úszás nagy- és finommotorikára gyakorolt hatását vizsgálták.

Eredményeik szerint az úszni tanuló kisgyermekek egyensúlyérzéke és a mozgásrendszere is jobban fejlődött, mint nem úszó társaiké. Fejlődésüket kezdetektől nyomon követve a különbség már 5 éves korukban kimutatható - írják a Norvég Tudományegyetem professzorai.

A tanulmányban 19 úszásoktatásban részt vevő gyermeket hasonlítottak össze 19 uszodába nem járóval. A kutatók a teszteket értékelve leírják, hogy az uszodába járó gyermekeknél kimutatható és látható a nagyobb intenzitású fejlődés, többek között lábujjhegyen járás, egy lábon állás, kötélugrás, labdavezetés és babzsák elkapása esetén.

„Lenyűgöző, hogy egy speciális tréninggel, mint a babaúszás milyen bámulatos eredmények érhetőek el az egészséges gyerekfejlődés terén."

A Stilianos Babauszoda számára is rendkívüli jelentőséggel bír, hogy az SHD vízi képességfejlesztő foglalkozás milyen mértékű pozitív hatással van a gyermekekre. Rövidtávú célként tűztük ki, hogy gyógypedagógiai ismeretekre építő saját reprezentatív kutatást végezzünk. Az uszodáinkba látogató gyermekeket szeretnénk azonos fejlődési korszakban lévő, nem úszó társaikkal összehasonlítani, így mérve az általunk kifejlesztett SHD módszerrel elért eredményeket és sikereket.

A forrásra kattintva megtekinthető a kutatási anyagról publikált összefoglaló angol nyelven. Forrás: Sigmundsson, H. and B. Hopkins. 2010. Baby swimming: exploring the effects of early intervention on subsequent motor abilities

Irodalom: Child Care Health and Development

13 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page