top of page
Keresés
  • Szerző képeStilianos Babauszoda

Szobatisztaság

Frissítve: 2023. dec. 1.

Ennyi idősen te már rég szobatiszta voltál? Akkor te rosszul csinálsz valamit?


Nyugodj meg! A szobatisztaság egy tanulási folyamat, valamint lelki és testi érettséghez kötött. Mindenkinek más a személyisége, és egyéni a tempója. Az a fontos, hogy támogasd, ne pedig siettesd.


Körülbelül két és fél-három éves korra éri el a gyermek azt az érettségi szintet, hogy képes szabályozni ezt a folyamatot, és a záróizmokat akaratlagosan tudja működtetni. Egyik gyermek előbb, a másik kicsit később lesz szobatiszta, van, akinek hónapokig tart, míg el tudja hagyni a pelust, van olyan is, hogy egy betegség vagy a kistestvér érkezése visszalépést okoz.




Sokkal fontosabb, hogy a gyermek ne azt érezze, hogy rosszat tesz, ha még mindig pelenkát használ, vagy előfordul egy-egy baleset. A szégyenérzet nagy lelki teher a számára, komoly szorongást, sőt blokkot alakíthat ki nála, és benned is felesleges feszültséget kelt a helyzet.


Nyugtasd meg és bátorítsd, kezeld mindennapi életbe illőként a folyamatot, ne alakulhassanak ki játszmák. Legyen támogató és elfogadó a légkör, egyre több önállóságot biztosítva a gyermek számára.


Tartsatok velünk és kövessetek minket csatornáinkon!


















5 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page